Skip to content
Pirmas » News » Naudojimosi „Google“ paieškos sistemos pagrindai, operatoriai ir keli kiti naudingi patarimai, kurių tikriausiai nežinojote

Naudojimosi „Google“ paieškos sistemos pagrindai, operatoriai ir keli kiti naudingi patarimai, kurių tikriausiai nežinojote

  • Google
Google paieškos operatoriai

„Google“ paieškos sistema yra ne tik pati populiariausia paieškos sistema pasaulyje, bet ir neatsiejama mūsų kasdienio gyvenimo dalis. Visi ją žinome ir naudojamės taip, lyg tai būtų interneto duotybė, savaime suprantamas dalykas. Bet kuris žmogus moka įvesti raktažodį į paieškos laukelį ir gauti reikiamą rezultatą, tačiau ne visi žino apie paprastas ir papildomas paieškos naudojimo funkcijas ir galingus paieškos įrankius.

Taigi, nuo paprastų klausimų iki sudėtingos paieškos – „Google“ padeda rasti atsakymus į įvairiausius klausimus. Šiame straipsnyje trumpai apžvelgsime „Google“ paieškos sistemos pagrindus ir pateiksime keletą naudingų patarimų, kaip efektyviau naudotis šia paieškos sistema. Jį perskaitę, galėsite save vadinti jeigu ne paieškos guru, tai bent jau pažangesniu nei vidutinis vartotoju.

„Google“ paieškos sistema: pagrindai

„Google“ paieškos sistema leidžia vartotojams rasti informaciją internete, naudodama galingą algoritmą, kuris indeksuoja milijardus tinklalapių. Paieška atliekama įvedus raktinius žodžius ar frazes į paieškos laukelį, po kurio „Google“ pateikia atitinkamų rezultatų sąrašą. Pagrindiniai paieškos rezultatai dažniausiai pateikiami pagal jų aktualumą ir kokybę.

Keletas Naudingų Patarimų, Kaip Geriau Naudotis „Google“

1. Naudokite kabutes tikslioms frazėms

Kai norite rasti tiksliai tam tikrą frazę, naudokite kabutes. Pavyzdžiui, įvedus „atostogos su vaikais kaime“ (su kabutėmis), „Google“ pateiks tik tuos rezultatus, kuriuose yra ši tiksli frazė.

2. Naudokite „site:“ operatorių

Jei norite atlikti paiešką konkrečiame portale, naudokite „site:“ operatorių. Pavyzdžiui: „dirbtinis intelektas site:15min.lt“ pateiks visus rezultatus tik iš 15min.lt portalo apie dirbtinį intelektą.

3. Naudokite „minus“ simbolį išskirti žodžius

Norėdami pašalinti tam tikrus žodžius iš paieškos rezultatų, naudokite „minus“ simbolį. Pavyzdžiui, „Java -kava“ pateiks rezultatus apie programavimo kalbą Java, o ne apie kavos rūšį.

4. Naudokite „define:“ operatorių

Norėdami greitai sužinoti žodžio apibrėžimą, naudokite „define:“ operatorių. Pavyzdžiui, „define: altruizmas“ pateiks žodžio „altruizmas“ apibrėžimą.

5. Naudokite laiką ribojančius filtrus

Jei ieškote naujausios informacijos, galite naudoti laiką ribojančius filtrus. Po paieškos atlikimo, spustelėkite „Įrankiai“ ir pasirinkite laikotarpį, pavyzdžiui, „paskutinė savaitė“ arba „paskutiniai metai“.

6. Naudokite „related:“ operatorių

Norėdami rasti panašias svetaines, naudokite „related:“ operatorių. Pavyzdžiui, „related: ahrefs.com“ pateiks rezultatus, kuriuose bus informaciajs susijusi su ahrefs.com.

7. Naudokite „intitle:“ operatorių

Jei norite, kad jūsų paieškos žodis būtų tik pavadinime, naudokite „intitle:“ operatorių. Pavyzdžiui, „intitleės“ pateiks rezultatus, kuriuose pavadinime yra žodis „kelionės“.

Google paeiškos funkcionalumų ir operatorių sąrašas

OperatoriusAprašymasPavyzdysRezultatas
"" (kabutės)Ieško tikslios frazės"atostogos su vaikais kaime"Parodo puslapius, kuriuose yra tiksli frazė „atostogos su vaikais kaime“.
site:Ieško tam tikroje svetainėjevakcinacija site:gov.ltParodo rezultatus tik iš svetainės gov.lt.
- (minusas)Pašalina žodžius iš paieškos rezultatųJava -kavaParodo rezultatus apie programavimo kalbą Java, bet ne apie kavą.
intitle:Ieško žodžio tik puslapio pavadinimeintitle:kelionėsParodo puslapius, kurių pavadinimuose yra žodis „kelionės“.
inurl:Ieško žodžio tik URL adresuoseinurl:kelionėsParodo puslapius, kurių URL adresuose yra žodis „kelionės“.
related:Randa panašias svetainesrelated:ahrefs.comParodo rezultatus, susijusius su Ahreds.com svetaine.
define:Ieško žodžio apibrėžimodefine:altruizmasParodo žodžio „altruizmas“ apibrėžimą.
cache:Rodo paskutinę „Google“ išsaugotą puslapio versijącache:openai.comParodo paskutinę išsaugotą openai.com puslapio versiją.
filetype:Ieško konkretaus tipo failųatsisiuntimas filetype:pdfParodo PDF tipo failus, susijusius su atsisiuntimu.
ORIeško puslapių su bent vienu iš nurodytų žodžiųkelionės į Lietuvą OR LatvijąParodo puslapius, kuriuose yra žodis „Lietuvą“ arba „Latviją“.
* (žvaigždutė)Naudojama kaip pakaitos simbolisgeriausi * viešbučiaiParodo rezultatus, kuriuose yra frazė „geriausi [kažkokie] viešbučiai“.
.. (du taškai)Nurodo intervalą tarp skaičiųtelefonai 200€..500€Parodo telefonus, kurių kaina yra tarp 200 ir 500 eurų.
allintitle:Ieško puslapių, kurių pavadinimuose yra visi nurodyti žodžiaiallintitle:kelionės pigiosParodo puslapius, kurių pavadinimuose yra žodžiai „kelionės“ ir „pigios“.
allinurl:Ieško puslapių, kurių URL adresuose yra visi nurodyti žodžiaiallinurl:kelionės pigiosParodo puslapius, kurių URL adresuose yra žodžiai „kelionės“ ir „pigios“.
intext:Ieško žodžio puslapio teksteintext:kelionės į LietuvąParodo puslapius, kurių tekste yra žodžiai „kelionės į Lietuvą“.
AROUND(X)Randa žodžius, esančius netoli vienas kito (X nurodo atstumą)kelionės AROUND(3) pigiosParodo puslapius, kuriuose žodžiai „kelionės“ ir „pigios“ yra vienas nuo kito per 3 žodžius.

Taip pat skaitykite: